Îndeplinirea obiectivelor – secretul succesului

Un citat al cărui autor este necunoscut spune: ,,Obiectivele îți determină prioritățile – iar prioritățile hotărăsc dacă îți vei atinge obiectivele”.  Astfel spus fiecare activitate pe care o derulam are un scop, însă pentru a avea rezultate remarcabile este necesar să ne stabilim obiective clare, cu termene de îndeplinire și un plan de realizare a acestora.

Simpla setare a obiectivelor presupune conștientizarea a ceea ce trebuie realizat, cum se va realiza și în cât timp se poate realiza. În acest mod vor fi creionate liniile directoare ale acțiunilor care vor fi întreprinse, va avea loc o prioritizare a acestora, care într-un final vor duce la atingerea succesului prin atingerea obiectivelor propuse.

Pași importanți în îndeplinirea obiectivelor:

  1. Stabilirea obiectivelor – este cel mai important aspect atunci când ne dorim să ajungem într-un anumit punct. Este foarte important ca în momentul în care ne creionăm obiectivele, acestea să fie realizabile, să conștientizăm punctul în care ne aflăm și unde putem ajunge, iar pentru a reuși acest lucru este necesar să ne analizăm propria persoana obiectiv, să observăm punctele slabe și unde este nevoie să aducem îmbunătățiri;
  2. Notarea obiectivelor – cu toate că aparent pare a fi un aspect lipsit de importanță acest pas reprezintă într-o oarecare măsură angajamentul propriu față de îndeplinirea obiectivelor anterior stabilite. Acest pas ajută și la conturarea unei inițiale strategii de îndeplinire a ceea ce s-a propus, cu termene stabilite pentru îndeplinirea acțiunilor care duc la îndeplinirea obiectivelor și care într-un final vor stabili un tipar în mintea noastră, toate legându-se între ele și canalizându-ne atenția asupra ceea ce trebuie realizat;
  3. Prioritizarea activităților zilnice – în viața de zi cu zi ajungem să facem și activități care se dovedesc a fi nocive dezvoltării noastre, prin simplu fapt că pierdem timp, fără a mai reuși să îndeplinim ceea ce era important. În acest sens a avea în minte ceea ce este prioritar și benefic nouă ne va face să ne canalizăm spre astfel de acțiuni;
  4. Obiceiurile bune – derularea acțiunilor care sunt înspre atingerea obiectivelor stabilite, trebuie în mod necesar să devină obiceiuri. Tendința de a face acțiuni care ne îndepărtează de ceea ce ne-am propus este foarte mare, dar trebuie să știm care este scopul obiectivelor propuse și beneficiile rezultatelor acestora, iar la final vom fi mândri de noi!
  5. Nu uitați de termene! – amânarea înfăptuiri unui lucru nu înseamnă întotdeauna că mai târziu va fi realizat mai bine, ci doar irosirea timpului prețios;
  6. Încrederea în sine – adesea se dovedește a fi un proces greu de derulat, iar micile devieri de planul inițial atrag după sine și dezamăgiri, însă nu uitați că fiecare experiență e menită să ne învețe ceva și să devenim mai buni în tot ceea ce înfăptuim. Așa că fiți siguri pe forțele proprii și nu vă abateți de la ceea ce vă doriți!
  7. Perseverența – fără dar și poate, în lipsa acesteia obiectivele nu vor fi atinse. Este vorba de străduință, dorința proprie de a continua indiferent de ceea ce intervine pe parcurs, despre autodisciplină și capacitatea de a înfăptui lucruri mărețe.

Fiecare din noi ne dorim să atingem anumite trepte pe parcursul existenței noastre, fie ca e vorba despre sfera profesională sau personală  avem perspective diferite asupra atingerii succesului. Fiecare cerne prin viziunea proprie ceea ce crede că poate realiza precum și modurile prin care poate reuși, dar dincolo de acestea stabilirea obiectivelor reprezintă capacitatea noastră de a conștientiza ceea ce trebuie să facem pentru a ajunge acolo unde ne dorim!