Metodologia 5S

Metodologia 5S a avut originea în Japonia și a fost implementată pentru prima dată de Toyota Motor Corporation. Metodologia a fost dezvoltată ca o modalitate de a face posibilă fabricarea în timp (JIT) . Acest tip de fabricație intenționează să producă doar cantitatea unui produs necesar, atunci când este nevoie. Având un loc de muncă organizat care folosește indicii vizuale pentru a se menține, permite fabricarea JIT să se desfășoare mai ușor; în acest tip de mediu, este mai ușor să vezi problemele și să miști materialele în mod eficient.

Metodă 5S reprezintă o metodă de organizare a locului de muncă care reprezintă o serie de 5 civinte în limba japoneză:

  1. Seiri-Sortare
  2. Seiton-Stablilizare
  3. Seisō-Strălucire
  4. Seiketsu-Standardizare
  5. Shitsuke-Susținere

5s este un program structurat pentru a obține în mod sistematic: organizare, curățenie și standardizare la locul de muncă, contribuind astfel la îmbunătățirea productivității și la reducerea problemelor de calitate de Securitate a muncii.

Acest process include 5 etape :

  1. Sortarea:primul pas al procesului se referă la eliberarea spațiului de la locul de muncă și eliminarea tuturor materialelor și obiectelor nefolositoare.
  2. Stabilizareareprezita cel de al doilea element al modelului 5S care se referă la eficența și la reducerea timpului necesar pentru accesul la echipamente și realizarea sarcinilor de lucru. Acest pas constă în depozitarea elementelor utile într-o locație dinainte sabilita și într-o prdine logică pentru a facilita utilizarea lor pentru a fi ușor accesate.
  3. Strălucirea, al treilea pas la modelului care constă în curatenea locului de muncă (de la spălatul pardoselei până la ștergerea prafului de pe birouri). Această curățenie poate fi făcută de personalul inteprinderiii sau de o firma de specialitate.
  4. Standardizareaconstă în definirea standardelor (regului), la care trebuie să se axeze personalul în  menținerea gradului de ordine și curățenie.
  5. Susținerea schimbării reprezintă ultimul pas al modelului ce constă în respectarea celor 4S (sortarea , stabilizarea,  strălucirea,  standardizarea). Această etapă presupune voință comună a întregului personal de a păstra ordinea și de a practică primiS că un mod current de viață și de lucru.

Beneficiile acestui model se văd prin creșterea productivității datorită creșterii calității produsului, îmbunătățirea securității la locul de muncă, identificarea rapidă a produselor sau a locurilor de muncă, îmbunătățirea moralul angajaților, introducerea celor mai bune practice, promovarea bunei mai bune comunicări la locul de muncă, delegarea responsabilității de a inbunatatii locul de muncă.

Scopul 5S este de a îmbunătăți funcționarea unui loc de muncă, făcându-l un loc mai ușor de lucru. Acest lucru se produce prin crearea de sens spațiilor; instrumentele și materialele sunt plasate în locații logice, în funcție de cine are nevoie de ele, cât de des sunt necesare, etc. Spațiile sunt curățate în mod regulat. Curățarea și organizarea devin obiceiuri. Când este utilizat corect, 5S face că procesele să fie mai sigure și mai eficiente.

Începerea oricărui proiect care implică potențialul de schimbări mari poate fi oarecum descurajant. Cu toate acestea, există câteva moduri de a ajută la stabilirea unui sol bogat pentru niveluri abundente de creștere.

Un lucru esențial pentru succesul oricărui efort 5S este achiziționarea angajaților. Achiziționarea angajaților înseamnă, în esență, că angajații sunt deschiși, dispuși și dedicați să contribuie pentru a face efortul să fie un succes. Câteva modalități utile de a dezvoltă achiziția angajaților includ:

  • Educarea angajaților.
  • Oferind exemple și un cadru pentru succes.
  • Permițând angajaților să discute despre barierele și capcanele potențiale ale recomandărilor.
  • Oferind informații despre cum va funcționa efectiv procesul pentru a ajută la ameliorarea unora dintre necunoscutele care ar putea împiedica procesul.

Pe parcursul procesului de cumpărare a angajaților, multe echipe vor arăta emoție și interes atunci când vine vorba despre discordiile și barierele asociate cu noile schimbări. Cu toate acestea, pe măsură ce acest lucru este realizat și detaliile sunt exprimate, se pot colecta informații și informații cu privire la modul de abordare a echipei în viitor. Atunci când capcanele și barierele sunt întâlnite cu o atitudine mentală pozitivă, chiar și unele dintre cele mai intimidante sarcini pot fi cucerite. Este important să ne amintim că atitudinile pozitive sunt contagioase.