Te naști sau devii un antreprenor de succes?

Atunci când vine vorba despre o afacere prosperă, rămâne întrebarea dacă succesul acesteia se datorează unui spirit antreprenorial înnăscut sau în spatele acesteia stau numeroase acțiuni de educare a unei conduite îndreptate spre reușita?! Ne întrebam dacă învățarea și experiența ne pot ajuta să ducem afacerea proprie spre un punct înalt, în perioade în care schimbarea este singura constantă a activităților zilnice.

Marea majoritate a celor care se bucură de succes în prezent înclină spre a afirma că putem să reușim în afaceri, prin numeroase încercări, chiar dacă la început totul pare a fi un eșec, experiența ne învăța ceea ce trebuie să facem, ajungând să fim chiar inovativi. Trebuie să greșim, să o luăm de la capăt de fiecare data, chiar daca nu știm care este ideea perfect aplicabilă în domeniul nostru. Vor exista mereu noi amenințări, dar cei mai buni antreprenori vor fi cei care continuă să încerce indiferent de greutățile pe care le întâmpina, ei fiind cei care vor reuși.

Nu îți asiguri reușita prin simplu fapt că deții o afacere, ci este vorba de modul în care lucrurile sunt gestionate, de cum afacerea se raportează la oportunitățile existente, prin punctele sale forte, iar antreprenorul trebuie să abuzeze de gândirea pozitiva și să se educe pentru a vedea mereu partea plină a paharului în fiecare conjunctură.

Ceea ce este evidențiat este faptul că practica în afaceri este cheia succesului, iar capacitatea fiecărui antreprenor de a lua decizii bune chiar și atunci când lucrurile nu se derulează pe făgașul așteptat, face diferența între succes și eșec. Însă, eșecul poate deveni chiar benefic prin faptul că ne pregătește în vederea luării celor mai bune decizii, în situațiile critice, care pot apărea într-un moment neașteptat. Totul ține de modul în care sunt privite lucrurile, de a vedea în orice pierdere un câștig și de a ști că după hopul, care părea a fi de netrecut, se creează o punte pentru viitorul afacerii, care va fi o reușita!

Privind astfel lucrurile, antreprenorul va avea abilitatea de a-și accepta greșelile, trăgând învățămintele necesare, va înțelege că uneori ideile proprii nu sunt cele mai potrivite sau ca în anumite situații este indicat să renunțe la modul în care derula unele activități, care nu aduc rezultatele dorite. În acest sens, devine subțire linia între capcana de a se înșela și reflectarea asupra propriilor idei, încrederea în sine și speranța în apariția rezultatelor pozitive jucând și ele un rol esențial. Progresul și reușita depind foarte mult de capacitatea antrenorului de a conștientiza anumite aspecte, de a corela evenimente externe, de a ține cont de condițiile favorabile sau nu, de a-și asuma anumite riscuri, dar mai ales de a face față unui posibil eșec.

Concluzionând putem afirma că mentalitatea unui antreprenor sau spiritul antreprenorial pot fi învățate și apoi dezvoltate, însă depinde, în mare măsura de fiecare persoană în parte, începându-se cu o analiză asupra propriei persoane și conturarea unor linii directoare asupra modului de gândi și acționa în anumite situații.

Vă puteți perfecționa în ceea ce faceți, puteți deveni un antreprenor de succes, vă puteți reinventa, făcând uz de imaginația proprie și de dorința de a obține ceea ce va doriți! Îndrăzniți să credeți în voi și în propriile forte de a depăși orice obstacol, iar rezultatele vor fi formidabile!